Status makanan halal semakin menghantui masyarakat Islam dewasa ini. Pelajar-pelajar amat terdedah dengan kebanjiran makanan segera berasaskan daging yang diragui status halalnya. Sehubungan itu Panitia Pendidikan Islam telah mengadakan satu bengkel sembelihan untuk memberi pendedahan kepada para pelajar tentang cara dan teknik betul bagi menyembelih binatang supaya ianya halalan toiyibbah.
Bengkel ini telah diadakan pada hari Rabu 2 hb Mei 2012, bermula jam 7.30 hingga 2.10 petang di Gelanggang Bola Tampar Asrama SMK Syed Mohamed Al-Bukhary.
Ikutilah rentetan peristiwa yang berlangsung semasa bengkel sembelihan itu dilangsungkan.
|
Kumpulan pelajar sasaran yang menjadi peserta Bengkel Sembelihan, semua pelajar tingkatan empat 2012. |
|
Cikgu Ezzat sedang membuat demonstrasi bagaimana memegang pisau semasa menyembelih ayam. |
|
3 ekor kambing dan 50 ekor ayam telah dikorbankan dalam bengkel sembelihan kali ini. |
|
Pelajar mempraktikkan teknik menyembelih dengan cara yang betul. |
|
Guru-guru dan pelajar perempuan pula diberi tugas bagi menyediakan rempah ratus masakan.. |
|
Penolong Kanan HEM, Cikgu Azizan B Saud serta Cikgu Ezzat turut membantu semasa latihan amali proses penyembelihan |
|
Tuan Pengetua, madam Dewi Rosnah bt Radin Suhadi bersama Guru Kanan Kemanusiaan Puan Jaliah Bt Juewani dan Guru Kanan Sains & Matematik turut merasa hidangan istimewa para peserta Bengkel Sembelihan 2012.
Semoga aktiviti ini memberi manfaat yang besar buat semua pelajar untuk mempraktikkan teknik sembelihan yang betul nanti. Informasi yang dipelajari melalui aktiviti ini penting untuk mengelakkan kita terus dihantui dengan lambakan makanan yang diragui statusnya. Insyaallah.
|